Olimpiada Wiedzy i Wartości w Sporcie
21 listopada w auli Wydziału Teologicznego w Opolu miał miejsce etap finałowy Olimpiady Wiedzy i Wartości w Sporcie, na który zakwalifikowali się Olaf z klasy 3a LO oraz Denis z klasy 3b LO. Tematyka olimpiady była poświęcona tenisowi, dlatego też po napisaniu testu uczniowie mieli okazję spotkać się z Panią Katarzyną Nowak- ikoną polskiego tenisa, reprezentantką i mistrzynią Polski oraz pierwszą Polką, która awansowała do pierwszej pięćdziesiątki światowego rankingu WTA.
Beniamin Brodacki
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu obchodzony jest corocznie w trzeci czwartek listopada. W tym roku to21.11.24r. Jest to globalna inicjatywa mająca na celu zwrócenie uwagi na szkodliwość palenia oraz zachęcenie palaczy do rzucenia nałogu.
W związku z tym do naszej szkoły zostały zaproszone na spotkanie z młodzieżą Panie z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Oleśnie, aby porozmawiać o tytoniu, e-papierosach i ich szkodliwości. Szacuje się, że ponad 9 mln dorosłych Polaków pali papierosy, a 60 tys. z nich umiera przedwcześnie z tego powodu, dlatego tak ważna jest świadomość i pomoc osobom palącym w rzuceniu tego nałogu. W ramach Światowego Dnia Rzucania Palenia 2024 szczególny nacisk kładzie się na edukację młodzieży oraz promowanie zdrowego stylu życia bez nikotyny. Ważne jest, aby zwiększać świadomość uczniów na temat zagrożeń związanych z wapowaniem, czyli używaniem e-papierosów i podgrzewaczy tytoniu
Zagrożenia zdrowotne:
• Wdychanie aerozolu z e-papierosów może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak podrażnienia dróg oddechowych, astma czy problemy z sercem.
• Substancje chemiczne używane w płynach do e-papierosów mogą zawierać nikotynę, metale ciężkie, a nawet toksyczne związki, co zwiększa ryzyko uzależnienia i długoterminowych skutków zdrowotnych.
Katarzyna Kleszcz
ZDROWE ODŻYWIANIE
W dniu 19.11.2024r. Szkolne Koło Wolontariatu i Szkolne Koło LOP zorganizowało akcję „Zdrowie na Talerzu”. Uczniowie klas licealnych częstowali swoich kolegów własnoręcznie przygotowanymi zdrowymi wypiekami. Można było przekonać się jak smakuje ciasto buraczane, marchewkowe czy dyniowe. Delektować się kolorowymi, warzywnymi kanapkami z chleba z garnka, chlebka bananowego czy z batatów. Była to doskonała okazja do nauki o korzyściach płynących z różnorodności żywieniowej i o tym, jak ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników od samego rana. Każdy dzień powinien zaczynać się od zdrowego i zbilansowanego posiłku.
Zachęcamy wszystkich, niezależnie od wieku i stylu życia, do refleksji nad swoimi nawykami żywieniowymi. Niech ten dzień będzie inspiracją do wprowadzenia zdrowych zmian, które mogą trwać przez całe życie.
SK Wolontariatu i SKLOP
Święto niepodległości w szkole
14 listopada uczciliśmy w szkole Święto Niepodległości. Chór szkolny wraz z opiekunką Beatą Sikorą przygotował pieśni patriotyczne i zachęcił uczniów i nauczycieli do wspólnego śpiewu. Dyrektor Joachim Wloczyk przypomniał zebranym historyczne tło odzyskania nieodległości oraz znaczenie patriotyzmu.
B. Sikora
Strona 3 z 59